ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ

Αυτά που ακολουθούν αποτελούν ένα ταξίδι , βήμα προς βήμα, στο πρώτο κεφάλαιο της ανθρώπινης ζωής. Κατά τη διάρκεια της σύντομης εννιάμηνης περιόδου από την σύλληψη μέχρι την γέννηση, ένα μικροσκοπικό κύτταρο αναπτύσσεται, με καταπληκτική ταχύτητα, σ' ένα τέλεια σχηματισμένο μωρό βάρους 3.2 κιλών και ύψους 50 εκατοστών.
Μέχρι πρόσφατα, οι πρώτοι εννέα μήνες της ανθρώπινης ζωής ήταν για όλους ένα μυστήριο. Τα τελευταία μόνο χρόνια, η επιστημονική και η τεχνολογική πρόοδος μας επιτρέπουν άμεσα να παρατηρήσουμε τη ζωή καθώς αυτή αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα. Τώρα γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια πώς είναι, πώς ενεργεί και πώς αυξάνεται το αγέννητο έμβρυο.

1η ΗΜΕΡΑ
Το σπερματοζωάριο ενώνεται με το ωάριο για να σχηματίσει ένα κύτταρο μικρότερο απ' τον κόκκο του αλατιού. Η καινούργια ζωή έχει κληρονομήσει 23 χρωμοσώματα απ' τον κάθε γονέα, σύνολο 46. Αυτό το κύτταρο περιέχει ένα σύνθετο γενετικό κώδικα για κάθε λεπτομέρεια της ανάπτυξης του ανθρώπου - το φύλο του παιδιού, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών, το ύψος, και το χρώμα του δέρματος.

3η - 4η ΗΜΕΡΑ
Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει από την σάλπιγγα προς τη μήτρα, όπου η βλεννογόνος έχει προετοιμαστεί για την εμφύτευση.

5η - 9η ΗΜΕΡΑ
Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται μέσα στον πλούσιο βλεννογόνο της μήτρας κι αρχίζει να αντλεί την τροφή του.

10η - 14η ΗΜΕΡΑ
Το αναπτυσσόμενο έμβρυο σηματοδοτεί την παρουσία του με χημικά υγρά και ορμόνες από τον πλακούντα, εμποδίζοντας την εμμηνόρροια της μητέρας.

20η ΗΜΕΡΑ
Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και το νευρικό σύστημα έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται.

21η ΗΜΕΡΑ
Η καρδιά αρχίζει να χτυπά.

28η ΗΜΕΡΑ
Σχηματίζονται η σπονδυλική στήλη και οι μύες. Χέρια, πόδια, μάτια κι αυτιά έχουν αρχίσει να φαίνονται.

30η ΗΜΕΡΑ
Στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυο είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο απ' το αρχικό γονιμοποιημένο ωάριο κι αναπτύσσεται ταχύτατα. Η καρδιά στέλνει αυξανόμενες ποσότητες αίματος μέσ' απ' το κυκλοφοριακό σύστημα. Ο πλακούντας σχηματίζει ένα απαράμιλλο χώρισμα που κρατά ξεχωριστά το αίμα της μητέρας, ενώ επιτρέπει στην τροφή και στο οξυγόνο να περάσουν μέσα απ' αυτόν στο έμβρυο.

35η ΗΜΕΡΑ
Στο χέρι μπορούν να διακριθούν πέντε δάκτυλα. Τα μάτια σκουραίνουν καθώς αρχίζει να παράγεται
η χρωστική ουσία.

40η ΗΜΕΡΑ
Τα κύματα του εγκεφάλου μπορούν να διακριθούν και να καταγραφούν.

6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το συκώτι τώρα αναλαμβάνει την παραγωγή των κυττάρων αίματος, και ο εγκέφαλος αρχίζει να ελέγχει την κίνηση των μυών και των οργάνων. Η μητέρα για δεύτερη φορά δεν έχει περίοδο, και, προφανώς, έχει επιβεβαιώσει ότι είναι έγκυος.

 

7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το έμβρυο αρχίζει να κινείται αυθόρμητα. Το σαγόνι σχηματίζεται, καθώς επίσης και οι υποδοχές για τα δόντια μέσα στα ούλα. Σύντομα τα βλέφαρα θα κλείσουν για να προστατεύσουν τα αναπτυσσόμενα μάτια του εμβρύου που είναι ευαίσθητα στο φως, και θα ξανανοίξουν περίπου τον 7ο μήνα.8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η αναπτυσσόμενη ζωή, που έχει μήκος σχεδόν 3 εκατοστά αποκαλείται τώρα έμβρυο. Υπάρχουν, πλέον, όλα τα στοιχεία που έχει ένας τέλεια αναπτυγμένος ενήλικας. Η καρδιά ήδη λειτουργεί περισσότερο από ένα μήνα, το στομάχι παράγει πεπτικά υγρά και τα νεφρά έχουν αρχίσει να λειτουργούν. Σαράντα ομάδες μυών αρχίζουν να λειτουργούν σε συνεργασία με το νευρικό σύστημα. Το σώμα του μωρού ανταποκρίνεται στο άγγιγμα, αν και η μητέρα δεν θα μπορέσει να αισθανθεί κάποια κίνηση πριν από τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα.

9η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ήδη εμφανή στο δέρμα. Αν μπορούσε να τεθεί ένα αντικείμενο στην παλάμη του εμβρύου, εκείνο θα μπορούσε να τυλίξει τα δάχτυλά του γΰρω απ' αυτό.

10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η μήτρα τώρα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Το έμβρυο μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, να καταπιεί και να ζαρώσει το μέτωπό του.

11η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σ' αυτό το σημείο, το έμβρυο έχει μήκος, περίπου, 5 εκατοστά. Η ενούρηση αρχίζει. Το πρόσωπο έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή ενός μωρού και οι κινήσεις των μυών συγχρονίζονται όλο και περισσότερο.

12η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το έμβρυο τώρα κοιμάται, ξυπνά κι ασκεί τους μύες του ενεργητικά - στρέφοντας το κεφάλι του, κουνώντας τα δάκτυλα των ποδιών του κι ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Η παλάμη του, αν αγγιχτεί, κλείνει σε σφιχτή γροθιά. Το έμβρυο αναπνέει αμνιακό υγρό που το βοηθά στην ανάπτυξη του αναπνευστικού του συστήματος.

13η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Λεπτή τριχοφυία έχει αρχίσει ν' αναπτύσσεται στο κεφάλι και είναι εμφανής η διαφοροποίηση του φύλου.

14 - 15η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

4ος ΜΗΝΑΣ
Με το τέλος αυτού του μήνα, το έμβρυο έχει μήκος 23 με 25 εκατοστά και βάρος περίπου 300 γραμμάρια. Προφανώς η μητέρα θ' αρχίσει, τώρα, να δείχνει ότι είναι έγκυος. Τ' αυτιά λειτουργούν, και υπάρχουν αποδείξεις ότι το έμβρυο ακούει αρκετά τη φωνή της μητέρας και το χτύπο της καρδιάς της καθώς επίσης κι εξωτερικούς θορύβους. Ο ομφάλιος λώρος έχει εξελιχθεί σ' ένα λειτουργικό θαύμα μεταφέροντας περίπου 200 λίτρα υγρών την ημέρα και ολοκληρώνοντας μία κυκλική μεταφορά υγρών κάθε 30 δευτερόλεπτα.

5ος ΜΗΝΑΣ

Η μισή περίοδος της εγκυμοσύνης έχει ήδη, τώρα, περάσει και το έμβρυο έχει μήκος περίπου 30 εκατοστά. Σίγουρα η μητέρα έχει αρχίσει πια να νοιώθει την κίνηση. Εάν ένας ήχος είναι ιδιαίτερα δυνατός ή ξαφνικός, το έμβρυο μπορεί ν' αναπηδήσει αντιδρώντας σ' αυτόν.

6ος ΜΗΝΑΣ
Τώρα, λειτουργούν οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες. Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού που αναπτύσσεται προστατεύεται από τα υγρά του αμνιακού σάκου με μια ειδική ουσία που λέγεται σμήγμα. Εάν το μωρό γεννιόταν πρόωρα σ' αυτό το μήνα και λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα, θα επιζούσε.

7ος ΜΗΝΑΣ
Το μωρό τώρα χρησιμοποιεί τις τέσσερις αισθήσεις, την όραση, την ακοή, την γεύση και την αφή. Μπορεί ν' αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας του.

8ος ΜΗΝΑΣ
Το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο πυκνό, μ' ένα στρώμα πάχους αποθηκευμένο κάτω απ' αυτό με σκοπό τη θερμομόνωση και την τροφή. Η άμυνα του οργανισμού αυξάνεται σταδιακά. Το μωρό απορροφά 4 λίτρα αμνιακού υγρού την ημέρα. Το υγρό αντικαθίσταται, πλήρως, κάθε τρεις ώρες.

9ος ΜΗΝΑΣ
Προς το τέλος αυτού του μήνα το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Η μέση διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι 280 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της μητέρας. Ωστοσω, αυτό ποικίλει απο γυναίκα σε γυναίκα. Τα περισσότερα μωρά (85 με 95 τοις εκατό) γεννιούνται κάπου μεταξύ της 266ης και της 294ης ημέρας. Κανονικά, το μωρό τώρα ζυγίζει κανονικά 3 με 3.5 κιλά, και η καρδιά του αντλεί 1200 λίτρα αίματος την ημέρα. Είναι απόλυτα ικανό να ζήσει εκτός της μήτρας.

Ο τρόπος ανάητυξης του έμβριου που περιγράφεται σ' αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο είναι πληροφόρηση αναγνωρισμένη ιατρικώς, και τεκμηριωμένη μέσα από επιστημονική έρευνα. Οι φωτογραφίες που δίνονται από τις διάφορες ημέρες ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι φωτογραφίες του Lennart Nilson έχουν επανατυπωθεί από το A Child Is Born, @ 1977, Dell Publishing Company Inc., και χρησιμοποιούνται μετά από άδεια που έχει χορηγηθεί.

Copyright @1989, Focus on the Family.
All Rights Reserved
International Copyright Secured